Om Drea, Restylane, fedme og hvor selvbilder kommer fra

Jeg har ei venninne. Ei sånn rosablogger venninne. Egentlig er det helt rart. Hun er ung, rosa, for tiden fake blond, fitness-wannabe og vi er dønn på bølgelengde. Også er hun bipolar. Kanskje er det der vi møtes. Midt i kaoset av følelsler og svingninger og liv.

Drea Karlsen

Hun heter Drea, og den – etter mitt syn – halvrosa bloggen hennes finnes på dreakarlsen.com. Hun skriver om diagnosen sin, om morsrollen og ting som er viktig i min del av verden, samtidig som hun skriver om restylane, tatoveringer, fitness og annet som ikke engang finnes i mitt univers.

Drea får meg til å tenke. Bare fordi hun lever livet sitt som hun gjør. Så annerledes og så likt mitt eget liv. En av tingene hun har fått meg til å tenke på er selvbildet vi har, og hvor det kommer fra.

Jeg kan bare huske en eneste gang jeg har vært sinna på henne. Jeg haadde akkurat vært hos legen og fått beskjed om at muskelsmertene mine ikke hadde annen årsak enn fedme. Når man får en sånn beskjed, så får man samtidig vite at man er skyld i sin egen elendighet og at det i liten grad finnes noen kur. Samtidig var Drea godt på vei nedover i sin bipolare spiral, og fortvilet over hvor feit hun var. Slanke jenta klagde til meg på sine feite lår. Til meg! Du kan jo selv tenke deg. To mennesker  som overhode ikke evnet å se hverandre.

Drea er en sånn vakker jente, som på den ene siden vet så godt hvor pen hun er at hun tar et uhørt antall bilder av seg selv som hun deler med verden, og på den andre siden trolig er i overkant avhengig av positive tilbakemeldinger på bildene.
Og hun fikser på ting. Ikke store ting. Det store temaet i omgangskretsen er Restylane, og det diskuteres om det gir oss Duckface-Drea eller Drea med litt fyldigere lepper.
Og akkurat det får meg til å lure på om det noen gang er mulig, sånn fullt mulig, å være fornøyd med seg selv. For meg er overvekten først og fremst et praktsik og helsemessig problem. Likevel ser jeg det jo litt på bilder at det er i overkant stort dette. Og da føler jeg litt på det. Jeg vil jo helst ikke se sånn ut.
Men så kjenner jeg Drea. Hun er en av de unge og vakre, akkurat sånn som hun er. Men hun er heller ikke fornøyd. Hun påstår at det ikke spiller så stor rolle, men min påstand er at det spiller stor rolle hvis man er villig til å sprøyte ting inn i kroppen for å endre utseende.

Og det er Drea sin innsats for å forbedre utseendet som gjør at jeg lurer. Sett at jeg, mot alt jeg har lært på Ullevål, kommer meg ned i normal vekt. Vil jeg da være fornøyd med overleppa mi? Kan jeg leve med sånne tenner? Eller er det sånn, at når det er vekta som synes best så er ikke det andre så nøye? Og om jeg var slank da jeg var så ung som hun er nå, hva ville plaget meg da? Leppa? Tennene? Håret, nesa, rompa, føttene?

Og her kommer brannfakkelen: Det er så lett å være litt selvmedlidende når man er overvektig. Skylde på vekta og at man har opplevd så mye negativt på grunn av overvekt. Jeg sier ikke at det sosialt ikke finnes et tonn med negative opplevelser i forbindelse med fedme, men jeg lurer litt på om vi ikke til tider legger litt i overkant mye der.

Jeg leste en artikkel her om dagen, om ei dame som hadde gått ned et ubegripelig antall kilo. Hun fortalt om dømmende blikk på bussen, da hun som overvektig satt på et sete, og kanskje litt av et sete til. Da jeg leste artikkelen lurte jeg litt på om det hun opplevde som dømmende blikk egentlig kan ha vært vurderende blikk fra ei sånn som Drea, som egentlig var slank, men følte seg feit, som lurte på om det var mulig for en som henne, sliten som hun var, å kunne skvise seg ned på det som var igjen av det andre setet.

bussete

Jeg har egentlig ingen konklusjon, annet enn at jeg vil dele noen tanker rundt hva som gir et godt selvbilde. For det er åpenbart ikke alltid et godt utseende.

Jeg skrev helt i starten av denne bloggen om hvordan badevekta kunne bestemme over dagen. Men jeg tror kanskje at hvis badevekta ikke hadde bestemt, fordi den ikke var aktuell, så hadde det vært andre ting. Et eller annet som snek seg inn som en negativ faktor i et ellers helt fint liv.

Jeg sier ikke at man skal være fornøyd med seg selv som man er og alt det der. Det er sagt så mange ganger før at man kan google det og finne det man ønsker av inspirerende tekster og bilder. Men jeg har tenkt mye på det å ha respekt for andres selvbilde. Drea er vakker før hun putter ting i leppene og bleker håret platina, og hun er vakker når hun har gjort de tingene. Og hvis hun føler seg best når hun gjør endringer, så er hun antagelig finest med endringene. Men du verden så mye motstand hun har fått på det. Så mange som har følt behov for å fortelle at hun ikke burde gjort det

Og jeg har tenkt på det å kjenne sitt eget selvbilde og hvordan man ser verden og andre gjennom nettopp det bildet. Jeg skal slutte å være fordomsfull mot folk jeg tror kanskje har fordommer mot overvektige. For det er ikke sikkert det er fordømmelse i det blikket jeg ser på bussen, det er kanskje bare et innovervendt blikk og et ønske om selv å være slank nok til å sitte i et litt trangt sete ved siden av meg.

Og for ordens skyld; Drea har lest innlegget før deg 🙂

2 kommentarer

 1. Drea er ei nydelig jente, både utenpå og inni 😀 Jeg digger Drea. Har truffet henne flere ganger der hvor Vi trener 😀 Drea er ett råskinn og klare mål.
  Hun er også forøvring en stor inspirasjonskilde. Jeg er stor i omfang. Det har jeg vært
  siden jeg var lita jente. Har først nå godtatt meg selv slik jeg er.
  Har faktisk trent Zumba, og faktisk jeg som er redd for den store salen på treningsstudioet.
  Trodde aldri jeg kom til å bevege meg der inne 😀

  Når det gjelder Restylane osv. så bestemmer folk selv om de skal bruke det. Det er ikke noe jeg kommer til å bruke, men om andre vil bruke det. Bryr jeg meg ikke om.
  Vi er alle forskjellige, å det er det som er fantastisk :D.
  Jeg bryr meg ikke om hvodan folk er, svart eller hvit, stor eller liten, advokat eller slask.
  Alle er mennesker. For meg er det det indre som teller 😀 D

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s