Lavkarbo? Det er bacon det!

Jeg tror kanskje jeg er i ferd med å bli litt allergisk mot uttrykket «lavkarbo». Den allergien gir jeg media store deler av ansvaret for. Liker bedre «karbohydratredusert» som jeg har lært av Pål Jåbekk. Et litt mindre belastet ord. Bruker lavkarbo likevel da, for det er mye enklere.

For min egen del har jeg valgt veldig redusert, og erstatter karboen med fett. Har ikke noe godt norsk begrep for det, men på utenlandsk sier de LCHF (low carb, high fat).

Når jeg forteller at det er dette jeg gjør, og når jeg i blant drister meg til å anbefale tilsvarende til andre, så følges det av et absolutt must; Sett deg grundig inn i saker og ting! Les eller bruk proffer. Vit hva som er i maten. Det handler ikke bare om å slutte med brød og potet, og øke inntaket av bacon. På ingen måte.

lunsj
Dagens lunsj. Issalat, gul paprika, vårløk, røkelaks, et kokt egg, en drøy ss rømme og litt lodderogn. (Jeg lager ikke mat for bilder, men tar bilde av maten min. Så de lekre kokebokbildene finner du ikke hos meg)

Det kan virkelig bli helt galt med lavkarbo. Jeg er villig til å gi media litt skyld for at det kan gå helt galt også. De skriver heldigvis ikke så mye om det nå lenger, så det blir ikke like mye tull, men jammen har det vært mye rart.

Det er veldig lett å sitte igjen med et inntrykk av at man på lavkarbo stort sett skal leve på egg og bacon, og kanskje litt rødt kjøtt og smør. På Ullevål sa ernæringsfysiologen på informasjonsmøtet at de som spiser lavkarbo ikke spiser grønnsaker.

Og når ernæringsfysiologen ikke vet bedre, hvordan skal folk flest vite da?

Så; lavkarbo er ikke bare egg og bacon, og folk som spiser lavkarbo spiser definitivt grønnsaker. Eller; noen spiser bare egg og bacon, og noen spiser ikke grønnsaker. Noen setter i gang på media og ernæringsfysiologmåten, for det er det de har hørt, og da blir det et ensidig, usunt kosthold, selv om det er lite karbohydrater og mye fett i det. Mat blir ikke sunn av å ha lite karbohydrater.

Her om dagen kom jeg til å gjøre den feilen å kommentere ett innlegg i en gruppe jeg er medlem av på facebook. Det er en LCHF-gruppe som jeg leser litt, for å se folks erfaringer og tips. En sånn stor gruppe med et par tusen medlemmer som jeg ikke kjenner.

I denne gruppa kom en kommentar om hvor feil det var at en dame på tv tar en banan istedenfor en pølse for å bli sunnere. Jeg kom til å legge inn en ørliten protest, men der tok jeg feil gitt. Det er nemlig færre karbohydrater i pølse. Som om folk spiser pølse uten brød…

Jeg har ikke på planen å spise frukt selv, men når folk bytter ut fast fooden sin med en frukt som til og med har litt fett og protein i seg, så applauderer jeg likevel. Noe annet blir for dumt, også om man selv mener å ha funnet fasit. Det er ikke frukt som har gjort folk sykelig overvektige, det er ikke frukt som har gitt folk diabetes, høyt blodtrykk og tette kar. Jeg tror ingen har godt av for mye fruktsukker, men hvis du hver dag stikker innom et sted og kjøper en pølse i brød og alt som hører til, så bytt den for all del ut med en banan. Eller noe annet som er relativt rent og ekte.

Og det er det som gjelder på lavkarbo også; så rent og ekte som mulig. Kjøtt, fisk, egg, fete meieriprodukter, sunne oljer (som sagt; les om det!) og massevis av grønnsaker. Har hørt det bli sagt; «Lavkarbo er bare tull. Det som gjelder er ren mat fra bunnen». Han som sa det hadde nok ikke helt oversikt over lavkarbo, men hør gjerne på han.

Når jeg er helt ærlig, så tror jeg alle hadde hatt best av et sterkt karbohydratredusert kosthold, men økt inntak av naturlig fett. Men på det området er det sjelden jeg er ærlig. Sier som regel at det er riktig for meg. For verden kommer jo ikke til å høre på meg i denne saken uansett. Og når verden ikke roer ned på karbohydratene, så må verden heller spise frukt enn dårlig fast food.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s