Om å bli en elefant

Det startet en kampanje, i høst tror jeg, som er så fantastisk i sin tragikomikk at det er helt merkelig at jeg har oversett den.
2016-02-13 (2)

Det er Statens Vegvesen som kjører kampanjen, og formålet er godt; Det gjelder å få folk til å bruke setebelte i buss. Det er jo et godt tiltak. Tryggere for den som spenner seg fast, og tryggere for alle andre.
Og måten de informerer på er å fortelle om hvilket dyr du matcher vekten til når bussen bråstopper fra 80 km/t. Ungelefant, hvalross og nesehorn er blant dyrene. Selv er jeg en spekkhogger. Det fant jeg ut på http://www.vegvesen.no/belteibuss

Det som er verdt å merke seg i denne testen er at den stopper på 120 kg. Et sted må man jo stoppe tenker du kanskje, og de fleste veier vel mindre enn det? Ja, de gjør kanskje det. Og de som får belte i bussen veier også mindre enn det. Det er sant! Eller, det går ikke på vekt da, men på livvidde. For de er ikke lange de beltene, og det finnes ikke forlengere slik det gjør på fly.

Flypassasjerer med pondus må pent spørre flyvertinnen om mer belte. Finnes ikke til buss?

Flypassasjerer med pondus må pent be personalet om mer belte. Finnes ikke til buss?

De har rett og slett ikke setebelte til de store elefantene. Ungdyrene spenner de fast, men de tyngste finnes det ikke belter til. Det er jo helt ubegripelig! For ikke å snakke om livsfarlig. Tenk deg en mann på 160 kg i fri fart inn i setet foran seg. Om ikke det er så farlig? Om det er for dyrt å ha litt lengre belter? Spør ungelefanten som satt fastspent i setet foran.

2016-02-14 (4)

Jeg har forsøkt å finne ut av regelverket, men finner ikke påbudt lengde noe sted. Mulig det ligger i typebetegnelsene, men der datt jeg av.

Faktum gjenstår uavhengig av forskrifter; Tjukke folk får ikke setebelte i buss! Selv om det er påbudt å bruke det! Betyr det egentlig at det er forbudt å ta bussen hvis man er tjukk?

Heldigvis er det tryggere i bybussene som dundrer forbi i kollektivfeltet. Der finnes det ikke elefanter.

Som man spør får man kanskje svar.

Som man spør får man kanskje svar.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s